Kiedy odżywka białkowa WPI (izolat) i dlaczego?
Odżywki białkowe WPI (Whey Protein Isolate), czyli izolaty proteinowe są już nieco bardziej zaawansowanymi suplementami diety – oczywiście zaliczamy je do stałej suplementacji, a samo zaawansowanie, o którym wspomniałem dotyczy wyłącznie procesów wytwarzania oraz ceny, czyli oczywiście faktu braku potrzeby włączania do treningów przy pierwszej styczności z siłownią. Takim typowym początkującym trenującym wystarczy zdecydowanie konkcentrat białkowy, czyli klasyczne (WPC – Whey Protein Concentrate) – nie ma potrzeby wydawać większej ilości pieniędzy, gdyż Wasze mięśnie i tak uzyskają bardzo duży bodziec rozwojowy ze względu na nowe doznania i zwiększaną aktywność fizyczną / siłową. Koncentrat jako odżywka szybko wchłanialna bardzo szybko dostanie się do mięśni odżywiając je i zapewniając elementu regeneracyjnego i ochronnego (antykatabolicznego) przed nadmiernym rozpadem włókien mięśniowych w wyniku uszkodzeń wywołanych ciężkimi ćwiczeniami.
Co natomiast z odżywką białkową typu WPI?
Otóż izolaty oparte są na białkach serwatkowych zaliczanych do frakcji mlecznych i charakteryzują się wysoką wartością biologiczną (BV) – ta wartość liczbowa stanowi o tym, w jakim zakresie / stopniu przyswoimy dany rodzaj protein oraz co ważniejsze, w jakim stopniu zostaną one wykorzystane przez organizm (im wyższa wartość biologiczna tym lepiej). BV jest też określeniem zdolności białka do magazynowania azotu w komórkach mięśniowych – odżywki białkowe i kompleksy aminokwasowe wspierają utrzymanie dodatniego bilansu azotowego, przez co również zapewniają optymalne środowisko do rozwoju muskulatury, a dodatkowo nasilają wytwarzanie całkiem nowych komórek mięśniowych.
Dlaczego warto zastosować WPI?
Pomijając wysokie BV na poziomie aż 159, zdecydowaną zaletą izolatów proteinowych jako białek serwatkowych jest bardzo duża zawartość aminokwasów – w tym egzogennych (tzw. niezbędnych), których nie nasz organizm nie może samodzielnie wytwarzać w odpowiednich ilościach (muszą być dostarczane za pomocą odżywek i suplementów lub produktów pokarmowych) oraz BCAA (aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach) pełniących funkcje budulcowo – ochronne, regeneracyjne i dostarczające energię przed ciężkimi treningami. Na uwagę zasługuje też fakt sporej zawartości leucyny na tle innych produktów jadalnych – sprzyja to między innymi de facto, przy współpracy z insuliną, efektywnej odbudowie glikogenu mięśniowego (nie licząc oczywiście właściwości anaboliczno – antykatabolicznych).
Już jakiś czas temu stwierdzono też pozytywne właściwości białek serwatkowych na układ odpornościowy – ze względu na stosunkowo dużą zawartość aminokwasu cysteiny biorącej udział w wytwarzaniu niezwykle silnego antyoksydantu nazywanego glutationem.
Generalnie, odżywki białkowe WPI, a dokładniej białka dostarczone do organizmu w tej formie są przez niego stosunkowo szybko przyswajane i trawione – na tle innych rodzajów. Z tego względu sprawdzają się dobrze w warunkach około treningowych oraz jako uzupełnienie diety czy pomoc w utrzymaniu bilansu proteinowego planu żywieniowego. Dobre izolaty zawierają od 90% do 95% białka dzięki znacznie lepszemu oczyszczeniu (otrzymywanie izolatu na bazie koncentratu w użyciem jednej z metod mikrofiltracji) ze zbędnych elementów (w porównaniu np. do odżywek białkowych WPC – Whey Protein Concentrate), takich jak np. laktoza (cukier mleczny), tłuszcze czy węglowodany. Zwróćcie też uwagę na rozpuszczalność (nie powinno być zbyt wielu grudek po rozmieszaniu w shakerze) oraz walory sensoryczne, takie jak smak. Metoda otrzymywania, czyli mikrofiltracja niesie za sobą jeszcze inne pozytywy przy stosowaniu odżywki białkowej WPI – mianowicie, zachowane zostają białka serwatki w formie optymalnej, czyli niezdenaturyzowanej wraz z tak zwanymi mikrofrakcjami, takimi jak alfa-laktoalbumina wspierająca m.in. pracę układu odpornościowego.
Co jeszcze? Odżywki białkowe WPI mogą w skuteczny i szybki sposób poprawić regenerację włókien mięśniowych, a także zabezpieczyć przed fazą kataboliczną, czyli nadmiernym rozpadem włókienek na skutek nacisku fizycznego jakim jest Twój ciężki trening – organizm wyczerpujący źródła energetyczne szuka najszybszej drogi uzupełnienia strat oraz zaopatrzenia się w elementy niezbędne do dalszego wysiłku, co de facto sprowadza się do spadków mięśniowych. Po ćwiczeniach, izolat skraca czas maksymalnej regeneracji wspierając mechanizm uzupełniający ubytki włókien mięśniowych, które dodatkowo stają się grubsze i bardziej wytrzymałe (wpływając też na wytrzymałość naszych mięśni). Stanowi też znakomity bodziec oraz dobre wsparcie procesów anabolicznych prowadzących do rozwoju muskulatury. Powinno się go stosować zależnie od braków w diecie (można rano, na czczo – można też na 1h przed treningiem czy ok. 10-15 minut po zakończeniu sesji ćwiczeń. Wszystko zależy od tego jak, jakie oraz kiedy spożywamy posiłki.).
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Bodymania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Bodymania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Bodymania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.