Naturalne spalacze tłuszczu
Jakie składniki spalają tłuszcz? Cóż… Jesteście przyzwyczajeni do silnych spalaczy tłuszczu wykorzystujących procesy termogenezy (w oparciu o działanie między innymi kofeiny) lub stricte określonych składnikowo suplementów lipotropowych czy reduktorów na bazie l-karnityny i sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Aż do teraz środki te były standardem podczas zbijania wagi oraz zmniejszania nagromadzonej pod skórą tkanki tłuszczowej (w połączeniu z deficytem kalorycznym planu dietetycznego). Co jeszcze można zrobić dla siebie, aby połączyć zdrowie z rezultatami? Dlaczego nie spróbować preparatów opartych na ekstraktach roślinnych dobranych nie tylko na podstawie właściwości, ale i optymalnego stężenia oraz formy? Wszystko jest kwestią podejścia… Wyciągi roślinne wcale nie muszą być gorsze – wbrew powszechnej opinii. Sprawdź co pomoże Wam zredukować zbędny tłuszcz! Postaw na naturalne spalacze tłuszczu!
Zasady działania spalaczy tłuszczu / reduktorów tłuszczu
Wiadomo, że głównym warunkiem wpływania na tłuszcz zapasowy jest połączenie wysiłku fizycznego, czyli aktywnego wydatkowania energii z planem żywieniowym opartym na deficycie kalorycznym (dostarczamy mniejszą ilość substancji energetycznych niż wartość zapotrzebowania względem somatotypu). Suplementy diety w postaci spalaczy czy reduktorów mogą jednak skutecznie wspomóc i przyspieszyć przemianę materii, nasilić redukcję tłuszczu, poprawić transport kwasów tłuszczowych oraz zintensyfikować uwalnianie owych kwasów z komórek tłuszczowych.
Podstawowe spalacze tłuszczu działają na tłuszcz w oparciu o procesy termogenezy i lipolizy. Do pierwszej grupy, czyli do preparatów termogenicznych zaliczymy przede wszystkim silne środki (tzw. termogeniki), które ze względu na składniki aktywne podnoszą nieco nie tylko temperaturę ciała, ale i ciśnienie krwi. Często też pobudzają od strony układu nerwowego ze względu na występowanie kofeiny. Czym w ogóle jest termogeneza i jak może nam posłużyć? Otóż nazywamy to jakby efektem ubocznym (nie mylić ze zbędnym działaniem) spalania związków o charakterze bogato energetycznym, co de facto pierwotnie służy do utrzymania stałej temperatury ciała. W taki sposób wytwarzana jest energia cieplna, której powstanie związane jest nie tylko ze spalenia związków znajdujących się w pokarmach ale również substancji zapasowych, zmagazynowanych wewnątrz naszego organizmu (tutaj właśnie potrzebne są deficyt kaloryczny oraz aktywność fizyczna). I o to właśnie chodzi względem aktywnych związków zawartych w tego typu suplementach. Nasilają tzw. przemiany lipidowe, co de facto prowadzi do stosunkowo intensywnego uwalniania kwasów tłuszczowych z komórek lipidowych, spalania ich oraz wytworzenia energii cieplnej. Kolejnym istotny i zarazem wręcz bazowym aspektem w tym temacie jest lipoliza warunkowana w dużej mierze przez adrenalinę i noradrenalinę (hormony nadnerczy) przy udziale specyficznych dla siebie receptorów. Tłuszcze znajdujące się w komórkach lipidowych ulegają przemianom energetycznym / spaleniu dzięki współdziałaniu owych hormonów z receptorami ulokowanymi w błonach komórek tłuszczowych.
Warto wspomnieć też o substancjach diuretycznych, które czasem również znajdują się w specyfikach, z których korzystamy chętnie podczas intensywnej redukcji tkanki tłuszczowej. Mają za zadanie wspomóc i zarazem nasilić pozbywanie się zalegającej pod skórą wody (funkcje odwadniające). Niektóre substancje suplementów pełnią także rolę transporterów. Przykładem jest l-karnityna, która (pisząc w skrócie) łączy się z wyższymi kwasami tłuszczowymi krążącymi wewnątrz naszego organizmu pozwalając na swobodne przeniesienie cząsteczki tłuszczowej przez błony mitochondrialne do ośrodka spalania (wnętrze miotochondrium). Wyższe kwasy tłuszczowe nie są w stanie samodzielnie przebić się przez owe błony. Stąd suplementacja l-karnityną w odpowiedniej formie i ilości może przynieść korzyści.
Przykłady na naturalne spalacze tłuszczu
- Ekstrakt z zielonej kawy (green coffee) i kwas chlorogenowy (kwas CGA) – chodzi o typowo kofeinowe działanie względem
pobudzenia układu nerwowego oraz stymulację procesów spalających zbędną tkankę tłuszczową / tłuszcz przy jednoczesnym przyspieszeniu tempa przemiany materii. Nie ma tutaj pozornie zbyt dużej różnicy względem klasycznych składników, z których korzystało się do tej pory biorąc pod uwagę kofeinę (kawa czarna), prawda? Chodzi jednak o coś innego… Jak myślicie, dlaczego stosunkowo niedawno zaczęto stosować zieloną kawę? Otóż różnica polega przede wszystkim na braku palenia ziaren kawy oraz poddawania ich fermentacji podczas obróbki technologicznej w celu zachowania pewnych właściwości, a dokładniej składnika… Nie bez powodu w jednym podpunkcie wspomniałem zarówno o ekstrakcie z zielonej kawy, jak i kwasie CGA. Chodzi tutaj właśnie o zachowanie jego stosunkowo dużych ilości względem kawy czarnej. Zastanówcie się, a zrozumiecie główne pozytywy kwasu chlorogenowego w zakresie redukowania tkanki tłuszczowej… Nasz organizm uznaje cukrowce za fundamentalne paliwo do większości procesów w nim zachodzących. Także do ruchu oraz ekstremalnego wysiłku korzysta przede wszystkim z węglowodanów. Kwas CGA ma za zadanie przestawić priorytetowe wykorzystywanie węglowodanów w zakresie zapotrzebowania energetycznego na… No właśnie: kwasy tłuszczowe / tłuszcz! Dzięki stosunkowo dużemu wpływowi kwasu chlorogenowego na aktywność wątroby w ujęciu metabolicznym oraz ograniczeniu wchłaniania cukrowców w przewodzie pokarmowym organizm będzie zmuszony szukać alternatywy energetycznej. Nasilone zostanie uwalnianie kwasów tłuszczowych oraz ich transport do mitochondriów. Zatem zarówno ekstrakt z zielonej kawy, jak i kwas CGA efektywnie wspierają zmniejszanie pokładów tłuszczu zmagazynowanego. Drugi z wymienionych składników świetnie spełnia się też w roli antyoksydantu oraz czynnika antybakteryjnego i przeciwwirusowego.
- Ekstrakt z owoców Goji… Jak wiecie, wszystko jest oparte bazowo na intensyfikowaniu jednych procesów i ograniczaniu innych. Rozwiązaniem jest przechylanie szali na pożądaną przez nas stronę, czyli w tym przypadku optymalne zarządzanie składnikami energetycznymi oraz ich wchłanianiem. Dzięki składnikom aktywnym i silnie skoncentrowanym związkom antyoksydacyjnym
pozytywnie wpływa na regulowanie procesów przemiany materii oraz tym samym przyspieszenie ich tempa. Wspiera też utrzymanie optymalnego stężenia cukru we krwi. Ekstrakt z owoców Goji jest ceniony także ze względu na zawartość sporych ilości składników odżywczych takich jak przeciwutleniacze, polifenole, zdrowe kwasy tłuszczowe (Omega-6) czy błonnik pokarmowy posiadający właściwości higroskopijne, czyli pochłaniające wodę (przez co de facto pęcznieje i wypełnia miejsce, zmniejszając uczucie głodu co jest szczególnie pomocne w warunkach deficytu kalorycznego – nie mówiąc już o jego roli w zakresie regulowania pracy układu trawiennego). Ponadto, warto wyróżnić duże ilości witaminy C przewyższające nawet ekstrakty z aceroli.
- Ekstrakt z owoców Acai – wyciąg cechujących się odżywczymi wartościami takimi jak obecność zdrowych tłuszczów, a także silnych przeciwutleniaczy usprawniających metabolizm oraz działających ochronnie względem tkanek i komórek organizmu. Na szczególną uwagę zasługują antocyjany i polifenole, jednak nie tylko… Pozytywem jest też obecność fitosteroli wpływających między innymi na zachowanie równowagi cholesterolowej oraz jego optymalnej ilości. Polifenole znajdujące się w ekstrakcie owoców acai wspierają też przepływ wszelkich składników usprawniając prace układu krwionośnego. Ułatwiają przepływ krwi i tym samym w pewnym zakresie blokują produkcję tzw. endoteliny odpowiedzialnej za skurcze naczyń krwionośnych. Aktywne składniki ekstraktu z tego owocu zmniejszają uczucie głodu, a także redukują ewentualne efekty stresu i poprawiają komfort psychiczny podwyższając poziom energii nie tylko pod kątem witalnym, ale i umysłowym (minimalizują zmęczenie psychiczne). Jest to szczególnie ważne podczas ekstremalnej redukcji tkanki tłuszczowej przy dużych deficytach kalorycznych, co często odbija się na naszym nastroju owocując między innymi drażliwością.
- Ekstrakt z owoców Garcinia Cambogia – służy nie tylko przemianie materii, ale również wpływa na zmniejszenie apetytu (ogranicza łaknienie) dzięki zawartości kwasu HCA (kwas hydroksycytrynowy). Kwas ten oddziałuje na wątrobę dając jej między innymi zwiększoną możliwość do magazynowania energii. Dokładniej rzecz ujmując hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za syntezę zarówno cholesterolu, jak i lipidów przez co nadwyżka kaloryczna nie jest magazynowana w formie zapasowej tkanki tłuszczowej, a jako energetyczna postać glikogenu w wątrobie. Zatem pozytywnie wpływa na metabolizm tłuszczów w naszym organizmie oraz ogranicza ewentualne dalsze odkładanie / magazynowanie tłuszczu w formie zapasowej (zwiększa też uczucie sytości).
- Ekstrakt z młodego jęczmienia – tutaj przede wszystkim chodzi o aktywne enzymy trawienne, które efektywnie poprawiają pracę układu trawiennego oraz przebieg procesów w tym zakresie. Usprawniają też i przyspieszają samą przemianę materii, co jak wiecie jest niezwykle istotną kwestią przy redukowania zbędnych ilości tkanki tłusz
czowej. Związki zawarte w ekstrakcie z tej rośliny ograniczają również wchłanianie cukrowców (optymalizują poziom cukru we krwi), przez co zwiększa się wykorzystanie elementów tłuszczowych formy zmagazynowanej. Można powiedzieć, że działa synergicznie z różnymi składnikami naturalnymi. Warto też wspomnieć o obecności oksydaz w ekstrakcie z młodego jęczmienia… Wspierają redukcję, zarządzanie / przetwarzanie kwasów tłuszczowych oraz samą oksydację (oksydaza cytochromowa). Stanowi też skuteczny środek w przypadku chęci przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej, co stworzy optymalne warunki dla osiągnięcia naszego celu. Nie można też zapomnieć o obecności takich antyoksydantów jak np. nadtlenek dysmutazy (SOD) posiadający właściwości wymiatające względem wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu (RFT) negatywnie działających na rozwój komórek, a nawet całych tkanek i układów organizmu.
- Ekstrakt z ziela wąkrotki azjatyckiej – ceniony przede wszystkim jako dodatek na redukcji ze względu na właściwości ściągające i diuretyczne (pozwala na usunięcie nadmiaru wody podskórnej, co de facto dopełnia efektu). W dużej mierze poprawia funkcje krążeniowe organizmu oraz pozytywnie oddziałuje na skórę, co okazuje się często przydatne przy intensywnej redukcji tkanki tłuszczowej. Nic dziwnego, ponieważ w większości roślina ta jest wykorzystywana do produktów antycellulitowych. Wąkrotka azjatycka i jej ekstrakty są przede wszystkim cenione ze względu na zawartość flawonoidów, saponin triterpenowych, fitosteroli.