Batony proteinowe i inne
Obok odżywek białkowych i węglowodanowo – białkowych gainerów, jako zamienniki czy dodatki do posiłków chyba najczęściej włączane są batony proteinowe, węglowodanowe czy węglowodanowo – białkowe. Oczywiście tak jak w przypadku odżywek mogą występować tutaj różne proporcje składników pokarmowych, co warunkuje przeznaczenie naszego batonu. Wydają się być świetnym rozwiązaniem dla osób, które żyją w ciągłym biegu… Nierzadko musimy radzić sobie ze szkołą / uczelnią, pracą i życiem prywatnym – nie zawsze jest czas na posiłek… W przypadku redukcji lub czasem i okresu budowania masy mięśniowej nachodzi nas też ochota na coś słodkiego. Wtedy również skorzystanie z batonu proteinowego wydaje się być lepszą opcją niż sięgnięcie po dzisiejsze czekolady itp.
Batony białkowe i inne w suplementacji
Już dawno temu wpadnięto na pomysł stworzenia batonów jako suplementów diety. Miały to byś zarówno smaczne, jak i zdrowe przekąski czy nawet alternatywy dla posiłku. Wiadomo, że suplementy diety są dodatkami do planu żywieniowego i w specjalnych okolicznościach korzysta się np. z gainerów, gdy po prostu nie jesteśmy w stanie spożyć posiłku. Dość często stosowaną opcją jest też zastosowanie carbo / vitargo + odżywka białkowa, aby samemu dobrać proporcje. Batony białkowe czy węglowodanowo – białkowe mogą w pewnym zakresie służyć temu samemu. Batony należą do grupy tzw. MRP, czyli tłumacząc z angielskiego „meal replacement” (zamienniki posiłków).
Oczywiście jako suplementy wzbogacają naszą dietę w niezbędne nam proteiny, a także często i węglowodany – tak, stosuje je się również w celu podbicia kalorii i uzyskania uczucia nasycenia, gdy „ssie” nas w żołądku. Ze względu na właściwości, wartości oraz formę uzyskały one miano alternatywy dla niezdrowych przekąsek. Do tego wszystkiego dochodzi uczucie nasycenia, co np. w okresie dużych deficytów kalorycznych czy silnego stresu – gdzie najczęściej zajadamy nasze nerwy – może stanowić bardzo dobre wyjście z kłopotów. Stosowanie ich na redukcji do tej pory jest w pewnym zakresie kwestią kontrowersyjną, jednakże często wybieramy po prostu „mniejsze zło”.
Wspominałem, że batony mogą być różne – zarówno w zakresie rodzaju występujących w nim składników, jak i ich ilości. Termin „baton proteinowy” po prostu już się przyjął i często jest stosowany w powszechnym nazewnictwie. Nie musi to być zatem tak jak w przypadku odżywek białkowych, że prawie wcale nie ma tam miejsca dla węglowodanów. Są też wszak tzw. batony energetyczne. Jeśli chcemy rozprawiać i dowiedzieć się jak powinien wyglądać dobry baton proteinowy, po który warto sięgnąć, to musicie wiedzieć że zawartość białka powinna mieścić się w zakresie 20-30g na 100g produktu. Oczywiście naszą uwagę powinny zwrócić przede wszystkim białka pochodzenia zwierzęcego – uznane za pełnowartościowe – które to charakteryzują się wysoką zawartością aminokwasów niezbędnych.
Batony „fit” i zwykłe sklepowe słodkości?
Wspomnieliśmy sobie już o zawartości białka w batonach. Z drugiej jednak strony istnieją też batony energetyczne, czy też węglowodanowo – białkowe. Faktem jest, że są one o niebo lepsze niż klasyczne, słodkie przekąski czy batoniki powszechnie występujące w marketach na dziale słodyczy. Nie dajcie się też nabrać na produkty „fit”, które po prostu mają wyłudzić od nas pieniądze idąc na fali mody charakteryzującej się dbałością o sylwetkę. Najczęściej batoniki „muesli fit”, czy też „fitness” są wysoko przetworzone i zawierają sporo niekorzystnych dla nas węglowodanów… Mam nadzieję, że stosując suplementy tego typu wliczacie je w bilans kaloryczny. Nie mówiąc już o niekorzystnych tłuszczach trans przy produkcji, czy syropie glukozowo – fruktozowym.
Już jakiś czas temu prowadzone testy wykazały, że spożywanie zwykłych sklepowych i niestety popularnych batonów wiąże się wyrzutem glukozy do krwi, a to z kolei z gwałtownymi wyrzutami insuliny. Zwiększeniu ulegał również poziom triglicerydów w czasie późniejszym. Jak wiecie insulina nie jest jedynie hormonem anabolicznym – często nazywa się ją hormonem tucznym, czyli sprzyjającym rozrostowi tkanki tłuszczowej. Cóż, chodziło przede wszystkim o środowisko sprzyjające tyciu, gdy sięgamy po nie regularnie – co de facto nie jest rzadkim zjawiskiem wśród dzieci, czy młodzieży. Uwalniana jest wtedy lipaza lipoproteinowa aktywowana w tkance tłuszczowej – wyrzuty insuliny nie jest tutaj bez znaczenia. Oznacza to że w dużej mierze takie „przekąski” sprzyjają tyciu i znacznie utrudniają utratę tkanki tłuszczowej. W porównaniu do nich, batony proteinowe czy nawet energetyczne będą o wiele lepsze.
Dobre batony proteinowe dla sportowców
Sytuacja zmusza nas do szukania zamienników posiłków. Jest to również kwestia głodu na słodkie – wszak nie każdy był zawsze dobrze zbudowany i żył zgodnie ze zdrowymi zasadami dietetycznymi, prawda? Dobry baton proteinowy powinien zawierać białka pochodzenia zwierzęcego, natomiast sam surowiec powinien być wysokiej jakości. W takich batonach często stosuje się izolaty białka serwatkowego charakteryzujące się dość szybkim trawieniem i dobrą przyswajalnością. Uważa się je za szybko wchłanialną formę protein. Lepiej jest zatem korzystać ze sprawdzonych suplementów tego typu, jak również marek / firm.
Oczywiście mogą też stanowić źródło energii lub sposób na podbicie kalorii, jednakże najpopularniejszą wersją są batony wysokobiałkowe mające służyć za oderwanie od monotonii dotychczasowej diety, przy jednoczesnym utrzymaniu bilansu białkowego planu żywieniowego. Z czasem zaczęto także wystrzegać się wysokiej zawartości glukozy, sacharozy czy też fruktozy, natomiast na ich miejsce zaczęły wchodzić tzw. poliole, czyli cukrowe alkohole o odmiennym sposobie metabolizowania w porównaniu do klasycznych cukrowców. Dodatkowo cechują się niższą kalorycznością i zapewniają słodki smak. Alkohole cukrowe tego typu niestety nie ulegają pełnej absorpcji w jelicie cienkim, co przy zbyt wysokim spożyciu może powodować dyskomfort względem układu pokarmowego.
Co robimy? Zwracamy uwagę na zawartość białka, rodzaj oraz źródło. Porównujemy kaloryczność oraz zawartość węglowodanów względem naszego celu i potrzeb. Jeśli zawierają stosunkowo małe ilości węglowodanów, upewniamy się że baton będzie dla nas odpowiedni – w przypadku osób o wrażliwym układzie pokarmowym obecność tego typu polioli przy niskiej zawartości węglowodanów nie musi być korzystne. Zwracamy uwagę na takie rzeczy jak np. syrop glukozowo – fruktozowy.
Podsumowanie
Batony proteinowe czy inne tego typu suplementy dla sportowców na pewno są o wiele lepszym rozwiązaniem niż np. słodkie przekąski w marketach, czy klasyczne batoniki. Powinny być jednak stosowane z umiarem i jako dodatek do diety, rzadziej jako zamiennik posiłku. Nie możemy jednak zanegować faktu, iż czasami w diecie przyda się mała, słodka odmiana – baton o niebanalnym smaku, poruszającym nasze kubki smakowe na pewno będzie świetną alternatywą na zabicie monotonii.
Najczęściej kupowane i polecane:
1. Dymatize Gourmet Protein Bar
2. BSN Syntha-6 Edge Bar
3. Olimp Matrix Pro 32
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Bodymania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Bodymania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Bodymania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.