Jak skutecznie ograniczyć cukier w diecie?
Po co starać się by ograniczyć cukier w diecie? Cukier jest jednym z głównym winowajców problemów z wagą. Gdy chcesz zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się nagromadzonego na biodrach czy w talii tłuszczyku, ogranicz go do niezbędnego minimum. Nie wystarczy jednak, że przestaniesz słodzić kawę i herbatę, ponieważ cukier czyha w wielu produktach spożywczych. Wiele z nich nawet o to nie podejrzewamy. Jak nie wpaść w pułapkę?
Ograniczyć cukier – zacznij od czytania etykiet
Zrezygnowanie z ulubionych batoników, czekolady czy ciastek nie wystarczy, aby nie dostarczać do organizmu dużych dawek cukru. Producenci bardzo chętnie dodają go bowiem także do wielu innych produktów spożywczych. Dlatego warto sięgać po etykiety. Wcale nie musisz ich wnikliwie „studiować” i analizować proporcji – wystarczy, że zerkniesz na pierwsze składniki na liście. Gdy już na samym początku jest wymieniony cukier, produkt lepiej odłożyć na półkę.
Ile cukru można zjeść?
Dietetycy zalecają maksimum 25 gram cukru dziennie (dawka dla osoby dorosłej). 25 gram to około 5 łyżeczek. Niewiele, prawda? Dlatego po produkty zawierające więcej niż 20 gram cukru (na 100 gram produktu) nie warto w ogóle sięgać.
Poznaj triki producentów żywności
Producenci żywności doskonale wiedzą, że coraz więcej osób stawia na zdrowe odżywianie i stara się rezygnować z cukru. Dlatego w swoich wyrobach umiejętnie go… kamuflują. Wysoki indeks glikemiczny mają nie tylko produkty, na których etykiecie znajdziemy cukier. Równie kaloryczne są wyroby z miodem, syropem klonowym, karmelem czy syropem z agawy. Cukier może zostać przedstawiony jako:
- fruktoza
- glukoza
- syrop glukozowo-fruktozowy
- maltoza
- dekstryna
- malkodekstryna
Warto uważać na wszystkie produkty opatrzone napisem „fit” lub „light”. Producenci ograniczają w nich tłuszcze, a smak poprawiają cukrem. W taką pułapkę wpada wiele osób na diecie przekonanych, że sięgają po zdrowe zamienniki kalorycznej żywności.
Znajdź zdrowszą alternatywę
Osoby, które lubią słodki smak, nie powinny całkowicie z niego zrezygnować. W przepisach warto ograniczyć cukier o połowę lub 1/3. Można również poszukać zdrowszych zamienników. Do słodzenia gorących napojów doskonale sprawdzi się stewia (można uprawiać ją w doniczce na parapecie).
Cukier prosty dostarczamy również w białym pieczywie, dlatego najlepiej zamienić go na wyroby z mąki pełnoziarnistej.
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Bodymania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Bodymania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Bodymania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.