Nasz przepis na proteinowe muffinki
Proteinowe muffinki – świetne dla kulturysty czy fanki fitness
Proteinowe muffinki – poznaj nasz przepis! Lubisz słodycze, ale pracując nad mięśniami nie chcesz, by poszły w tkankę tłuszczową? Proteinowe muffinki dostarczą im potrzebnego budulca, a Tobie przyjemnych doznań smakowych. Używając proszku proteinowego w kuchni musisz stosować się do kilku żelaznych zasad. Uważaj by w cieście na muffinki czy naleśniki proszek proteinowy nigdy nie przekraczał ¼ objętości. Większa ilość po prostu za bardzo wysuszy danie. Zawsze używaj tak zwanego nawilżacza – na przykład jogurtu greckiego, twarożku, lub owoców, jak jabłka, banany. Nic nie zastąpi mąki, ale sięgnij po bardziej wartościową – owsianą, mąkę kokosową, amarantową, mąkę z cieciorki, gryczaną. To produkty bezglutenowe, bogate w proteiny i błonnik.
Przepis na podstawowe proteinowe muffinki (5 porcji):
- ½ szklanki waniliowego proszku proteinowego
- 2 całe jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2/8 szklanki mleka sojowego (ewentualnie krowiego)
- ¼ szklanki mąki kokosowej (ewentualnie owsianej, gryczanej lub z cieciorki)
- ½ szklanki sera białego lub serka naturalnego (może być homogenizowany)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Zmiksuj wszystkie składniki. Przelej ciasto do pięciu silikonowych foremek na muffinki. Piecz około 25 minut lub do momentu, gdy włożona do proteinowego muffinka wykałaczka wyjdzie czysta.
Przepis drugi:
- 3/4 szklanki płatków owsianych (100 g)
- 1 szklanka otrębów pszennych (35 g)
- 60 g odżywki białkowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka truskawek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej kokosowy rozpuść. Oddziel żółtka od białek. Roztrzep żółtka z mlekiem. Płatki owsiane zmiel w młynku lub blenderem. Doda je do miski z mokrymi składnikami. Dodaj otręby, proszek do pieczenia, odżywkę białkową i pokrojone truskawki. Wymieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką. Dodaj olej kokosowy, wymieszaj. Przełóż do papilotek – najlepiej silikonowych. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniach – na złoty kolor.
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Nutrimania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Nutrimania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Nutrimania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.