Dieta 1000 kalorii – na czym polega?
Dieta 1000 kalorii jest jednym z popularnych wśród wielu ludzi na świecie „diet” – głównie z uwagi na szybka utratę wagi w stosunkowo krótkim czasie. Większości osób dieta kojarzy się wszak z głodzeniem i spożywaniem wyłącznie warzyw, gdzie mięso jest rodzajem nagrody. Dieta była powszechnie promowana przez kolorowe magazyny, które miały bardzo szeroką grupę odbiorców.
Dieta 1000 kalorii – założenia
Podstawowym założeniem diety 1000 kalorii jest dosyć drastyczne ograniczenie dziennego spożycia kalorii (do 1000 kcal), przy jednoczesnym dostarczaniu we właściwych ilościach wszelkich, potrzebnych organizmowi elementów odżywczych. Jest to jedna z tych diet, które zakładają spożywanie częstszych, ale mniejszych posiłków – co de facto ma doprowadzić do spektakularnego chudnięcia i pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Twórcy metody żywieniowej jaką jest dieta 1000 kalorii zakładają, że dzięki temu, iż pułap 1000 kalorii jest dla większości, przeciętnych ludzi znacznie niższy niż dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, można zmusić organizm do spalania oraz wykorzystywana zmagazynowanych pokładów tkanki tłuszczowej. Nie jest to rzecz jasna zbytnio indywidualna dieta, bo każdy posiada odmienne zapotrzebowanie. Niemniej jednak, twórcy określili że stosując się do założeń owego systemu, średnio będziemy gubić około 1kg tygodniowo. Nasz organizm często też myli głód z pragnieniem, a więc przyjmowanie około 2 litrów wody niegazowanej na dzień będzie tu kolejnym wskazanym działaniem.
Podstawowo dieta 1000 kalorii obejmuje pięć lekkich posiłków, które najlepiej jest ustalać w oparciu o tabele kalorii – by nie przekroczyć dziennej wymaganej kaloryczności. Z drugiej strony, w celu ułatwienia określa się też często kaloryczność maksymalną do każdego posiłku – w zależności od pory dnia (im późniejsza pora, tym wolniejsza przemiana materii). Wygląda to mniej więcej tak:
- Posiłek 1 (śniadanie) – do około 200 kcal.
- Posiłek 2 (drugie śniadanie) – do około 150 kcal.
- Posiłek 3 (obiad) – do około 300-350 kcal.
- Posiłek 4 – do około 100-150 kcal.
- Posiłek 5 (kolacja) – do około 200-250 kcal.
Kolacja przypada z reguły na godzinę 18:00 lub w okolicach 19:00. Średni czas stosowania takiej, dość drastycznej metody jaką jest dieta 1000 kalorii to około miesiąc czasu. Wielu znawców tematu sugeruje konsultacje lekarskie w przypadku chęci przedłużenia diety.
Dieta 1000 kalorii – wskazówki
Najczęstszym problemem przy dietach odchudzających jest nadmierny apetyt. Ciężko kontynuować czy nawet się skupić, gdy jesteśmy głodni – prawda? Warto zatem unikać produktów, które mogą wzmagać apetyt. Idealnym przykładem takich produktów są ostre przyprawy. Ponadto, należy pamiętać o wodzie – wspomniano, że organizm często myli głód z pragnieniem. Z tego właśnie względu niegdyś polecano wypicie szklanki wody przed spożyciem posiłku.
Kolejnym istotnym elementem może być powolne spożywanie posiłku – bez pośpiechu. Cóż… Do naszego organizmu dopiero po około 10 – 15 minutach dochodzi, że jesteśmy najedzeni. Wskazane też spożycie produktów zawierających błonnik.
Dla wielu osób takie drastyczne obniżenie kalorii może być niekorzystne zarówno pod kątem fizycznym, jak i psychicznym. Ciężko jest być „rzuconym na głęboką wodę” i może się to stać czynnikiem zniechęcającym do kontynuowania diety. W zasadzie dieta 1000 kalorii jest dosyć restrykcyjna, aczkolwiek można zastosować tak zwany okres przygotowawczy, dzięki czemu lepiej zadziałamy na organizm również pod kątem zdrowotnym. Po prostu przez pewien czas stopniowo schodzimy z liczby spożywanych kalorii aż dojdziemy do wyznaczonej granicy 1000 kcal.
Pod kątem doboru produktów jako źródeł określonych składników pokarmowych oraz tym samym niektórych założeń, dieta 1000 kcal jest dość kontrowersyjna. Oczywiście posiada zarówno swoich zwolenników, jak i oponentów. Główna kwestią sporną jest komponowanie posiłków, co musi się odbywać wedle określonych zasad. Chodzi przede wszystkim o stosowane w przypadku tej diety ograniczenie tłuszczów tłumaczone tym, że nasz organizm będzie zmuszony spalać głównie węglowodany i tym samym nie będzie magazynował tkanki tłuszczowej.
Przede wszystkim trzeba kontrolować spożywane kalorie, zaś proporcje są kluczem działania owej diety. Posiłki spożywamy tutaj co 2-3 godziny – mniejsze posiłki, ale częstsze. Ze względu na drastyczne obniżenie kalorii i tym samym małą różnorodność produktów nie należy stosować tego systemu przez zbyt długi czas – średnio nie dłużej niż tydzień. Może się to objawiać spowolnieniem metabolizmu, zbyt małymi ilościami składników witaminowych, mineralnych i innych elementów odżywczych. Ponadto efekt jojo oraz zamiast spalania tkanki tłuszczowej, nastąpi jej magazynowanie.
W mojej opinii, dieta powinna być indywidualnie dopasowana pod kątem spożycia kalorii (oczywiście nie tylko). Nie jestem zwolennikiem takiego systemu jak dieta 1000 kalorii, która nie jest w stanie zapewniać optymalnych ilości składników istotnych dla organizmu – tym bardziej, że każdy ma tutaj identyczną kaloryczność i ilości produktów.
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Nutrimania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Nutrimania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Nutrimania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.