Czym jest żywność funkcjonalna?
Czym jest żywność funkcjonalna?
Kilka słów o takiej innowacji jak żywność funkcjonalna – czym jest i dlaczego warto się nią zainteresować. Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia. Musi przypominać swoją postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie na organizm. Żywność tego typu może, a wręcz powinna, być składnikiem codziennej diety każdego z nas.
Jakie masz z niej korzyści?
Najważniejsze korzyści wynikające z jej spożywania to przede wszystkim zwiększenie odporności organizmu, oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, między innymi takim jak: miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, zaparcia, otyłość, cukrzyca, próchnica. Jej funkcją jest również wspieranie leczenia określonych schorzeń, oraz sprzyjanie dobremu stanowi fizycznemu i psychicznemu. Niebagatelną zaletą jest również hamowanie procesów starzenia.
Skąd się wziął szał na żywność funkcjonalną?
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z kultur Dalekiego Wschodu, gdzie jedzenie traktowano tak samo jak leki. Do żywności tego typu włączane są wszystkie produkty naturalne, bogate w składniki korzystnie wpływające na zdrowie, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, żywność wzbogacona w substancje bioaktywne, specjalnego przeznaczenia, na przykład dla sportowców, niemowląt, a także dietetyczna – niskokaloryczna, bezglutenowa, niskosodowa, dla cukrzyków.
Badania są podstawą działania!
Zanim jakiś produkt zostanie zaliczony do żywności funkcjonalnej, musi przejść wiele długotrwałych badań klinicznych z udziałem osób, do których diety włączono testowane jedzenie. Dopiero pozytywne wyniki pozwalają uznać produkt za funkcjonalny. Zasadą jest, że żywność funkcjonalna powinna być wyprodukowana z naturalnych składników oraz wyglądać, pachnieć i smakować jak normalne jedzenie. Może pochodzić ze specjalnych hodowli i upraw lub wyselekcjonowanych odmian. Częściej jednak do produktu dodaje się jeden lub kilka składników bioaktywnych, które w warunkach naturalnych w nim nie występują lub są w niewielkich ilościach.
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Bodymania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Bodymania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Bodymania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.