Koszenila – sprawdź co jesz
Koszenila, kwas karminowy, karmina, E120 – jest to naturalny ciemnoczerwony barwnik i nic nie byłoby w tym aż tak dziwnego, gdyby nie fakt, że jest pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych OWADÓW, zwanych czerwcami kaktusowymi.
Koszenila – kilka informacji
Barwnik z tych owadów otrzymuje się poprzez zabijanie czerwców na drodze wystawienia ich na działanie wysokiej temperatury. Można to robić na wiele sposobów (np. zanurzenie w gorącej wodzie, wystawienie na działanie światła słonecznego, pary wodnej, czy podwyższonej temperatury w cieplarce), uzyskując w ten sposób różną barwę produktu.
Początkowo barwnik był wykorzystywany do barwienia tkanin, dziś jest obecny w kosmetykach (m.in. w cieniach do powiek, szamponach i tuszach do rzęs), jak również w produktach spożywczych:
- w napojach alkoholowych,
- sosach,
- owocowych nadzieniach do ciast,
- mięsach,
- wypiekach,
- polewach,
- lizakach i cukierkach
- jogurtach.
Jeśli więc następnym razem będziecie sięgać po swój ulubiony jogurt truskawkowy to przeczytajcie jego skład. Chyba, że lubicie tego typu robaczki to smacznego 😉 Jeśli jednak fakt ten obrzydza was proponuję wybierać produkty barwione bardziej naturalnymi składnikami – sok z buraków czy sok z marchwi.
Autorka: Katarzyna Majdan – Fit Wonder Mom [Bodymania Team]
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Bodymania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Bodymania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Bodymania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.