Gluten – skąd się wziął i jak działa?
Gluten to składnik, którego kiedyś było bardzo mało w produktach żywnościowych i nie tylko. Oczywiście nie występuje wyłącznie w żywności, ale to właśnie to co jemy powinno najbardziej nas interesować – prawda? Nasze babcie przygotowywały chleb na zakwasie. W dzisiejszych czasach „marketowe piekarnie” pieką chleb dodając drożdże, dodatkowo w momencie gdy zboże rośnie podsypują saletrą. A glutenu coraz więcej!
Gluten – problem na skalę globalną!
Nasza „dieta” obecnie obfituje w duże ilości glutenu, jednak nie każdy identycznie odczuwa jego działanie. Jedną z nietolerancji na gluten jest celiakia. Nie jest też powiedziane, że składnik ten sprawia problem wyłącznie celiakom, ale od tego zacznijmy. Może być taka jej wersja, gdzie zanikowi ulegają kosmki jelitowe, jak również jawna lub niejawna. Jeśli zanikają nam kosmki jelitowe bardzo chudniemy, gdyż w zasadzie nie wchłaniamy pokarmu i zmierzamy w jedną stronę… Również może być taka sytuacja, że zaczyna nam się świetnie wchłaniać źródło węglowodanowe, natomiast białko nie – ze względu na upośledzenie kosmków jelitowych. Dochodzi do insulinooporności, zaburzeń gospodarki hormonalnej i otyłości. Istnieje również taki problem, którego w zasadzie nie widać, a objawy nie są od razu odczuwalne. Żadne przeciwciała nam nie wychodzą i myślimy, że jest wszystko ok.
Zwrot akcji…
Jednak potem okazuje się, że nietolerancja na gluten atakuje naszą skórę – wypryski, pryszcze, trądzik. O wiele bardziej niebezpieczna jest wersja, która może się ujawnić ok. 50-tego roku życia. Obumiera nam wówczas móżdżek i komórki znajdujące się na tym obszarze. Pojawia się problem z myśleniem, skupieniem. Występuje tzw. demencja starcza, a może i pojawić się Parkinson, Alzheimer. Niestety wówczas jesteśmy bezsilni, ponieważ kosmki jelitowe mogą się odbudować, skóra zaleczyć, jednak w tym wypadku komórki nie są w stanie się naprawić.
Cichy zabójca
Spożywanie glutenu jest wysoce ryzykowne i może zwiększać ryzyko bardzo wielu chorób, jednocześnie doprowadzając do zdrowotnych komplikacji. Gluten również powoduje rozszczelnienie jelit, co może doprowadzać do pojawienia się choroby autoagresywnej: toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, bielactwo. Wyleczenie wówczas nie jest takie łatwe, bo nie wystarczy ograniczyć produktów zawierających gluten, ale również wszystkich produktów krzyżujących się z glutenem: wszystkie zboża, kakao, kawa, herbata. Niestety osobom, którym zazwyczaj gluten najbardziej szkodzi równocześnie najbardziej rozsmakowały się właśnie w tego typu produktach…
A jak jest z Wami? Unikacie glutenu czy nie?
Autorka: Katarzyna Majdan – Fit Wonder Mome [Bodymania Team]
Powyższy tekst umieszczony na blogu www.Bodymania.pl objęty jest ochroną wynikającą z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Właścicielem autorskich praw majątkowych jest Bodymania Sp. z.o.o. i S.K. Zastrzega się, że w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalsze rozpowszechnianie powyższego tekstu opublikowanego na blogu www.Bodymania.pl jest zabronione niezależnie od celu w jakim rozpowszechnienie miałoby nastąpić oraz niezależnie od użytego środka przekazu.